tisdag 9 juni 2009

Vennelyst, äldsta koloniområdet i Köpenhamn

Här om dagen fick jag äntligen se detta omtalade koloniområde. Det är Köpenhamns äldsta område. Invigningen var 1892. Här finns knappt 250 kolonistugor , ihopklämda på en liten yta. En del stugor är små som utedass och tomterna är kanske uppåt 50-60 kvadratmeter. Jag möttes av leende och vänliga köpenhamnare, för de är vana vid turister. Här kommer intresserade personer från hela världen, för visst är det lite exotiskt. På baksidan, över kanalen, börjar Christianias egenhändigt lagda gränser.
12 kommentarer:

Ellis sa...

Vilka härliga, glada stugor! :-)

Love, literature and gardening sa...

Så många bilder du tagit!! På alla de små husen som överlag gav ett intryck av ganska mycket "bad taste" (usch får man säga så om kolonistugor?). Men visst matchar vi mera här hos oss? Både med möbler och byggstilar osv.

Trodde knappt mina ögon när jag såg en hel grå stenläggning framför en liten stuga!

Men fanns det inga människor där eller lyckades du ta alla dessa foton utan att enda liten koloniägare fastnade?

cS sa...

Llg: En och annan kolonist fastnade men jag valde att inte ta med dem på bloggen. Ja, kolonin utan jord är unik. Aldrig sett sådan förut

cS sa...

Ellis: Verkligen annorlunda, om man så säger....

schmut sa...

Det där var nog det finaste området jag sett. Jag gillar när det är egensinniga kolonister som bygger sina stugor själva och leker mycket med färg och form.
En koloni ska vara där man kan leva ut sina vildaste drömmar. En Villa Villerkulla i turkos och cerise med bara hallon, rabarber och spenat.

cS sa...

Schmut: Ja, jag är säker på att det är ett område i din smak :-)

Livsnjutaren sa...

Vilken trevlig blogg jag fann här!!!
Lägger till bland mina favoriter och återkommer OFTA....finns ju massor att läsa om och jag älskar att besöka koloniområden.

Ha det bra

cS sa...

Livsnjutare: ett namn i min smak :-) Så kul att du gillar sidan. Det blir någon liten uppdatering då och då

OF SPRING AND SUMMER sa...

Hej! Jag skrev om Norra Koloniområdet i Simrishamn på min blogg. Hittade sedan ditt inlägg om samma område. Så jag tog mig friheten att länka till din blogg. Hoppas du inte har något emot det. Mvh Ingrid

cS sa...

OF SPRING AND SUMMER: Hej Ingrid, bara trevligt :-)

Kolonistan sa...

Bloggsurfade på temat koloni och hittade din härliga blogg (har lagt en länk till dig från min sida). Jag har själv tänkt att skriva om mina egna äventyr på min lott och utflykter i det gröna (Norra Tanto i Stockholm senaste). Jättekul att titta på dina bilder. Jag tycker att koloniområden ska vara en plats för fria själar - en plats för experiment och hade gärna haft ett pepparkakshus som kolonistuga. Jag har ingen för tillfället - men mitt lilla lilla växthus med spröjs är fint.

/Kolonistan.

http://kolonistan.wordpress.com

cS sa...

Kolonistan: Tack för det. Spanade in din trevliga blogg.