måndag 4 maj 2009

Koloniområdet Citadellet i Landskrona

Faktum är att det här är landets äldsta existerande koloniområde med anor från 1901. Men ännu tidigare har det gått att arrendera tomter för odling. Det är en god känsla att strosa runt på detta stora och fina område. Många tomter är uppåt tusen kvadratmeter stora och når ända ner till vattnet vid vallgravarna. Tittar man västerut ser man ön Ven i Öresund och "hoddorna i Borstahusen. Idylliskt så det förslår.

Här, ovan, är en välbevarad stuga som nu används som museum. Det är Rothoffs kolonistuga från 1903. Den står helt öppen och inbjudande för oss turister. Bara att träda in, andas historiens vingslag och ta fram kaffekorgen.


Stugorna är många och idylliska. Många ligger på den gamla yttre vallen där man kan ana vissa svårigheter med exempelvis gräsklippning i sluttningarna.På många koloniområden hittar man oftast någon eller några stugor som bryter av markant. Här är ett exempel. Det ÄR en kolonistuga. 65 kvadratmeter och 3 meter högt i tak. På en världsutställning vid Citadellet tjänstgjorde huset bland annat som en kiosk. Den flyttades hit och vårdas pietetsfullt av en omsorgsfull man. Allt är renoverat och det mesta är ursprungsmaterialet.

På denna stora koloni blev det guidning av en vänlig Landskronabo. Vatten, Citadellet och betande får är bara inramningen på denna fina koloni.

7 kommentarer:

Ellis sa...

Den lilla blå och vita stugan är min favorit av de du visar. Å så fin!!

Funderar på om jag ska erbjuda min trädgård som koloniområde... så andra kan komma och göra fint.... =)

cS sa...

Ellis: Vilken bra idé. Jag tar med mig kratta... :-)

Ellis sa...

Finemangs!
Jag håller med kaffe och bullar.
Och kall öl vid behov. :-)

Anonym sa...

Oj, så vackert!
Hur lång väntetid är det på en koloni?

kanske flyttar jag till Landskrona!

Aklejtanten

Anonym sa...

Vilka fina bilder! Jag bara älskar att promenera runt bland stugorna, de är så söta! Och så alla blommor, havet intill ja det är som balsam för själen att strosa runt.

Bengt Nilsson sa...

Citadellkolonierna är underbart fina. Har själv kollo men inte på citta Finns inget bättre än en kollo att koppla av i Bengan i Kopparhögarna......

Bengt Nilsson sa...

Ingen kommentar