Dags för materielvård? Bilden är tagen från koloniområde Öster i Lund.
Regniga förmiddagar, som idag, kan man kolonispana på nätet.
Jag har fått reda på att de första koloniträdgårdarna i Sverige anlades i Landskrona och Malmö. Det mest intressanta idag var ändå att ta till sig kunskapen om vad studierna säger och har sagt om oss kolonister. Detta är saxat från ett examensarbete av Lena Boström, Koloniträdgården – odling eller rekreation? Se vidare på denna länk.
Föregångaren inom svensk trädgårdsnäring Rudolf Abelin studerade redan tidigt förra seklet växternas påverkan på människor (Feuk, 1998). Så här beskriver han syftet med koloniträdgårdarna.
”Dessas klara, enkla syfte är i korthet att återförena moder och barn, att återskänka den inom fyra väggar sträfvande och i för knapp luft vistandes till allas vår moder, naturen, till solljus och frihet, till möjligheten att åter upptaga människosläktets sysslor och tankar från dess första gyllene ålder, nämligen jordens vård och allehanda iakttagelser om och öfver densamma”
”Koloniträdgårdar i Lund 1969; en etnologisk översiktsstudie av koloniområden, kolonilotter och kolonister: uppsats i folklivsforskning” (Melander, 1969).
Till exempel var könsfördelningen mellan kontraktstecknarna för kolonilotter i Lund 1969 var 79,4 % män och 20,5 % kvinnor.
En av de många frågorna var hur ofta kolonisterna besökte sin kolonilott. 46 hushåll(61%) besökte kolonin 5 ggr/vecka eller mer, 22 hushåll (29,3 %) vistades där 1-4 ggr/vecka och endast 7 hushåll (9,3 %) besökte kolonin mindre än en gång i veckan. Det var mycket vanligt att man intog kaffe eller någon annan måltid på kolonin. Däremot hade kolonisterna svarat att umgänget på kolonierna varit betydligt livligare förr. Då hade kolonisterna umgåtts mer med varandra på kvällstid och det var framförallt männen som tillbringade tid där.
Jaha, hur ser det ut 2008? På mitt område har jag en känsla av att det är mer kvinnor än män. Det behöver ju inte vara så på arrendeavtalen, förstås. Dock känner jag igen det minskade sociala umgänget på kvällstid. På mitt område är det oftast enstaka kolonister som njuter av ljumma sommarkvällar.
Läs även dagens inlägg om biologisk mångfald i koloniträdgårdar på denna länk Lotten5
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar