



Tänk att ha ett koloniområde, gränsande mot Österlens blåa hav. Så är det för drygt 150 kolonister på Simrishamns norra koloniområde. Tyst, lugnt, med lövklädd sluttning på den andra sidan. Man ser, hör eller anar havet beroende på var man är i det stora området. Tack, du trevliga kolonist som inviterade spanarna till nästa gång vi kommer hit. För det gör vi.
Förra året smög Kolonispanarna här med med kameran. Ett område väl värt att besöka med sin lummighet och, kanske mest, sina fina hus och all snickarglädje. Det sägs dessutom att det är sveriges näst äldsta koloniområde.
Faktum är att det här är landets äldsta existerande koloniområde med anor från 1901. Men ännu tidigare har det gått att arrendera tomter för odling. Det är en god känsla att strosa runt på detta stora och fina område. Många tomter är uppåt tusen kvadratmeter stora och når ända ner till vattnet vid vallgravarna. Tittar man västerut ser man ön Ven i Öresund och "hoddorna i Borstahusen. Idylliskt så det förslår.
Här, ovan, är en välbevarad stuga som nu används som museum. Det är Rothoffs kolonistuga från 1903. Den står helt öppen och inbjudande för oss turister. Bara att träda in, andas historiens vingslag och ta fram kaffekorgen.
Stugorna är många och idylliska. Många ligger på den gamla yttre vallen där man kan ana vissa svårigheter med exempelvis gräsklippning i sluttningarna.
På många koloniområden hittar man oftast någon eller några stugor som bryter av markant. Här är ett exempel. Det ÄR en kolonistuga. 65 kvadratmeter och 3 meter högt i tak. På en världsutställning vid Citadellet tjänstgjorde huset bland annat som en kiosk. Den flyttades hit och vårdas pietetsfullt av en omsorgsfull man. Allt är renoverat och det mesta är ursprungsmaterialet.
Nu har tekniska förvaltningen i Lund presenterat ett förslag till beslut som bland annat ska öka arrendepriset med 50 pocent. Läs mer här.
Som tidigare nämnts finns det många koloniområden i Lund. Oskarshems tre koloniområden ligger några kilometers promenad från centrum, nära de stora nyetablerade köpcentren. Denna frostiga dag begav vi oss dit på spaning. Vi började med det, tror vi, största området och slogs över hur behagligt det var trots närheten till både järnväg och den stora ringleden. Här, på Oskarshem ett, fick mina föräldrar en ersättningstomt på 60-talet istället för kolonin på Smörlyckan i Lund. Men de orkade inte komma igång. Nu är området uppvuxet och prydligt. Vi fick en riktigt behaglig kolonikänsla och det blev här som årets första utomhusfika intogs.
Minsann, ramlade vi inte på en bloggarkoloni också. Trevligt att få se den i verkligheten. Lägger emellertid inte upp bilden här på bloggen.